Univers Rulfo, aproximació a Juan Rulfo a la Casa Amèrica

0

Amb el títol de Univers Rulfo, el 7 d’abril tindrà lloc a la seu de Casa Amèrica Catalunya un col·loqui sobre l’obra de Juan Rulfo, presentat per Carles Àlvarez, i en el que hi participaran Luis Izquierdo, Catedrático de Literatura Española i Víctor Jiménez, director de la Fundación Juan Rulfo. Es presentaran les novetats sobre el reconegut escriptor i fotògraf mexicà que acaben de ser publicades a Espanya a través del segell editorial RM, la qual, conjuntament amb la Fundació Juan Rulfo, ha editat 100 fotografías de Juan Rulfo, El Gallo de Oro i Obras. Juan Rulfo, sumant-se així a l’important repertori d’obres que l’editorial ha publicat de l’autor mexicà.

Juan Rulfo va néixer al 1917 al sud de l’estat de Jalisco. El seu pare i la seva mare van morir durant la seva infància i ben aviat s’inicia en la lectura gràcies als llibres de la biblioteca literària que hi havia a casa seva, i que pertanyia un sacerdot, significant el seu primer contacte amb el món de les lletres

A Ciutat de Mèxic va assistir a cursos d’història a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UNAM; cap al 1940 va fer les seves primeres fotos i va escriure els primer texts. Durant aquesta dècada recorre gran part de la República Mexicana com excursionista i muntanyista. Publica alguns contes a la revista Amèrica, on també donarà a conèixer les seves fotografies.

Al 1952 i 1953 obté dues beques del Centre Mexicà d’escriptors, fundat per Margaret Shedd, i gràcies a aquestes conclou El Llano en llamas i Pedro Pàramo, considerada aquesta un referent ineludible dins del gènere conegut com realisme màgic. Al 1958 acaba El gallo de oro, la seva segona novel·la. Cap al 1960 abandona gran part de la seva feina a les lletres i a la fotografia i es dedicà intensament a la tasca editorial a l’Institut Nacional Indigenista fins la seva mort, al 1986.

La seva obra ha estat elogiada per autors com Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Susan Sontag, Günter Grass, Kenzaburo Oe, Gao Xingjian i Tahar Ben Jelloun, entre d’altres.

La Fundació Juan Rulfo, va ser creada per la família de l’autor (qui la sosté econòmicament) per dur a terme diverses accions en torn a l’obra de Rulfo. El seu director, com hem dit, és Víctor Jiménez.

Recordem-ho, per tant, el col·loqui Univers Rulfo tindrà lloc a Casa Amèrica Catalunya, el dijous 7 d’abril a les 19:30.

Us deixem amb la primer part de l’entrevista a Juan Rulfo realitzada pel recordat programa A Fondo, de Televisió Espanyola:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EqIvTfN5q1k]

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.