I’ m Still There, el segon retorn de Joaquin Phoenix

0

Després de protagonitzar al 2008 Two Lovers de James Gray, Joaquin Phoenix va afirmar que estava avorrit del cinema i que volia provar fortuna en el món de la música. Dirigit per Casey Affleck, pròximament arribarà I’m Still There: The Lost Year of Joaquin Phoenix , documental sobre el darrer anys a la vida de Joaquin Phoenix allunyat de la indústria cinematogràfica, temps que ha invertit en intentar fer-se un nom en la música i pel que sembla, per comprovar fins on pot arribar el circ de la faràndula.

Nascut a San Juan, Puerto Rico, Joaquin Phoenix va tenir uns pares que van distanciar-se del que la societat els oferia. Farts d’un sistema regit exclusivament pels diners,  John Bottom i Arlyn Sharon Dunetz, els seus progenitors, van abandonar la vida corrent i van instal·lar-se Califòrnia, primer, on es van casar al 1969, i posteriorment a Sudamèrica, tot i que el desaparescut River Phoenix va néixer a Oregón a 1970. Després dels naixements de Joaquin i Libby, la família es trasllada a Los Àngeles. Al 1978 neix la menor dels germans, Summer, a Florida, i la família, que llavors es canvia el cognom per Phoenix, adopta una vida més  sedentària. Els pares estimulen els fills a cercar formes d’expressió artística, i fins i tot varen contractar a un agent pels seus fills. Primeres pel·lis, primers símptomes de que River i Joaquin es podrien guanyar la vida com actors, sobretot el primer, qui va intervenir amb èxit a films com La Costa de los Mosquitos (Peter Weir, 1986), Un Lugar en Ninguna Parte (Sidney Lumet, 1988), Indiana Jones y la última cruzada (Steven Spielberg, 1989), Mi Idaho Privado (Gus Van Sant,1991) i Los Fisgones (Phil Alden Robinson, 1992). El 31 d’octubre de 1993, la mort de River va sacsejar la indústria i la família Phoenix. Divorci del pare, momentani punt i final a la carrera de Joaquin Phoenix, i el més lamentable, crítiques a la família Phoenix, al seu entorn, i a un difunt River Phoenix, per l’estil de vida que duïa. Gus Van Sant va rescatar a Joaquin per Todo por un Sueño (1995). El Secreto de los Abbott (Pat O’Connor, 1997) així ho confirmava. Asesinato en 8 mm (Joel Schumacher, 1999) i Quills (Philip Kaufman, 2000) el situaven en òrbita, però el boom definitiu va ser Gladiator (Ridley Scott, 2000). Posteriorment, com a destacades, va protagonitzar La otra Cara del Crimen, segona pel·lícula de James Gray, Señales (M.Night Shyamalan,2002) It’s All about Love (Thomas Vinterberg, 2003) , Hotel Rwanda (Terry George, 2004), El Bosque (M.Night Shyamalan,2004), fins arribar a l’altra punt i a part de la seva carrera, que va ser En la Cuerda Floja (James Mangold, 2005), biopic de Johnny Cash, a qui interpreta, paper que li va valer ser candidat a millor actor per l’Acadèmia. La Noche es Nuestra (2007), un altre cop amb James Gray, Un Cruce en el Destino (Terry George, 2007) i Two Lovers (2008), l’obra mestra del mateix James Gray, tanquen un cicle on ha demostrat que és un dels actors més intensos i eclèctics.

Aquests dos anys han estat un parèntesi en la vida d’un Joaquin Phoenix que també té temps pel seu activisme en defensa dels animals a tots nivells (no oblidem el destacable i crític documental Earthlings del 2005, on ell és el narrador en off), col·laborant amb PETA (web en castellà), actitud que defensa també des de la seva condició de vegà, i pel que sembla, com es pot veure en el tràiler, Phoenix està (o estava) en un d’aquells períodes en els que un necessita dir prou i trobar-se a sí mateix,…o no…, perquè potser, senzillament, volia quedar-se al marge de tot i riure-se’n del show bussiness en general.

Aquest I’m Still There: The Lost Year of Joaquin Phoenix significa el retorn d’un dels actors més importants dels darrers deu anys. Aquest documental, dirigit com dèiem pel seu cunyat Casey Affleck, s’estrenarà als EUA el proper mes de setembre, i com també s’aprecia al tràiler, la filmació, directe i pròxima, fa encara més atractiva la proposta.

Us deixem amb una entrevista de Joaquin Phoenix amb David Letterman realitzada al 2009.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AuO75_hJgCQ]

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.