PUBLICAT: 09/04/2013 PER: Daniel Bossio : 0

Conèixer de ben a prop un artista és un hàbit dels més mitòmans. Sigui quina sigui la repercussió artística, mediàtica o social d’un autor, els ses seguidors voldran saber-ho tot i sentir que són coneixedors de la seva vida. Una forma immillorable d’apropar-se als nostres ídols és a través dels llibres. Ara bé, independentment de l’artista a qui es dedica una obra, o inclús l’època o període en la que se situa un estudi, sempre resulta clau, a part evidentment de qui sigui l’homenatjat i de si ens interessa o no el tema, l’autor que se n’ocupa. Contra Ediciones ha publicat l’entrevista en forma de llibre que el periodista i músic Alan Licht li va fer a Bonnie ‘Prince’ Billy i que acaba per convertir-se en un relat de la vida de l’artista que va néixer com Will Oldham el 1970. Licht és amic personal d’Oldham i una persona que coneix a fons la seva vida i obra. Aquesta circumstància i la seva sapiència periodística configuren un document que ens permet introduir-nos per la porta gran en el pensament i llegat del músic. Oldham o Bonnie ‘Prince’ Billy és un d’aquells artistes coneguts però desconeguts que mai havien tingut l’oportunitat (ni les ganes) de mostrar el seu interior, més enllà de les seves cançons. Ha arribat el moment, i tot i que en alguns moments es mostra reticent, la realitat és que les 352 pàgines d’aquest llibre serveixen per conèixer a fons tot el que qualsevol fan del músic o aficionat a la música popular contemporània.

Will Oldham és un músic en actiu des de 1993, temps de Palace, Palace Brothers i demés variants del període Palace. El 1997 publica Joya com a Will Oldham i el 1999, ja com Bonnie ‘Prince’ Billy publicar I See a Darkness, amb el que va donar un primer pas per consolidar-se com un dels noms de referència dins de l’escena pop-rock actual. Vint anys després, es pot dir que la trajectòria d’aquest actor convertit en músic parla per sí sola. Ara bé, el llibre de Licht serveix per dotar a Oldham i la seva obra d’una amplitud, profunditat i proximitat de les que no podríem gaudir ni per casualitat donat el poc gust per les entrevistes. El llibre és un bast viatge introductori que finalment esdevé testimoni definitiu de Bonnie ‘Prince’ Billy: els seus inicis en el món de l’art en part per culpa de la seva passió per Gene Kelly quan era un nen, la seva afició per la música, bandes com Samhain, Big Black, Dinosaur Jr., i els seus primers concerts, els somnis i el paper que juguen en el seu procés creatiu, les seves primeres composicions i la inquietud que sorgeix com a músic, les primeres passes amb Palace, la primera gira, la seva experiència amb Johnny Cash arran de la versió d’aquest d’I See a Darkness, la seva visió de la vida i la relació de l’home amb la naturalesa; la seva evolució personal i artístic i la relació que hi trobem en ambdues,… El llibre és el resultat de la conversació entre dos amics, on s´indaga amb lucidesa i precisió en els aspectes més interessants de la trajectòria d’un artista del calibre i kilòmetres de Will Oldham aka Bonnie ‘Prince’ Billy.

En definitiva, per tots els que estiguin interessats en una generació de músics vinculats a segells independents com Drag City, a una determinada manera d’entendre la música i l’art, o simplement, per fans de Will Oldham o pels que tinguin ganes de saber-ho gairebé tot sobre la seva persona i la seva obre, no us perdeu Bonnie ‘Prince’ Billy por Will Oldham (Contra Ediciones, 2012), un autèntic i honest retrat servit en forma d’entrevista definitiva.