Propostes literàries per aquest Sant Jordi 2010

0

Dia 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi, i Dia Internacional del Llibre instaurat per la UNESCO des de 1995, és tradicionalment el dia del llibre i la rosa a Catalunya. L’acció de regalar la rosa neix, com sabem tots, de la llegenda de Sant Jordi, i ha estat un regal que s’ha fet a les dones des de l’època medieval. La tradició de regalar un llibre neix al 1930, amb la idea de commemorar la mort de Miguel de Cervantes. El llibreter Vicent Claver Andrés així ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelna. Primo de Rivera i Alfons XIII varen acceptar celebrar-ho el 23 d’abril, dia de l’enterrament de l’autor d’ El Quixot. El 23 d’abril, curiosament, van morir Josep Pla i William Shakespeare (la mort de l’escriptor d’Stratford-upon-Avon coincideix amb el 23 d’abril segons el calendari julià).

Els llibres que recomanem des de BCNCultura.cat per celebrar aquest dia són els següents:

FIN de David Monteagudo
Llegeix-te la crítica

FIN de David Monteagudo

Acantilado

Un grup d’antics amics que ja no guarden cap mena de vincle passen un cap de setmana en un refugi de muntanya. El passat i el present sacsegen l’escapada, i el tarannà i la personalitat de cadascun d’ells finalment esclata, i les confessions, els rencors i les diferències es posen de manifest.
La fórmula són diàlegs quotidians i una prosa senzilla, directa, amb descripcions detallades dels escenaris que contemplen uns personatges ordinaris i sense cap tret a destacar, amb una trama que va absorbint al lector.

HOMES d'Isabel-Clara Simó

Llegeix-te la crítica

HOMES d’Isabel-Clara Simó

Bromera

Isabel-Clara Simó ens regala aquest cop un conjunt d’històries breus, incisives, amb una prosa àgil i brillant que ens despullen l’univers masculí a través d’uns relats que barregen humor, ironia i “mala baba. Vint-i-dos històries que no s’han basat en persones concretes i on cada home retrata una actitud.

XOCOLATA DESFETA. Exercicis d'espill de Joan-Lluís Lluís

XOCOLATA DESFETA. Exercicis d’espill de Joan-Lluís Lluís

La Magrana

De 123 formes explica Joan-Lluís Lluís una microhistòria que amb els Exercicis d’espill emula a Raymond Queneau. Explorant gèneres com la telenovel·la, el diari íntim, el haiku, el caligrama.. o explorant amb dialectes; és com Joan-Lluís ha confeccionat la seva última obra, on també es venja de crítics literaris o entrevistadors de ràdio. Després d’ Aiguafang, l’escriptor francès manté el nivell.

ARRELS NÒMADES de Pius Alibek

ARRELS NÒMADES de Pius Alibek

La Campana

Pius Alibek, nascut a Ankawa (Iraq) i llicenciat en filologia anglesa (Bagdad), ha escrit la seva primera novel·la: el relat d’una vida a l’Iraq. Els personatges, les escenes, les emocions i els sentiments humans s’evoquen amb una claredat i una força magistrals. El llibre està sorprenent a propis i estranys, i ja s’espera la traducció al castellà, a l’alemany i l’italià. Una novel·la de les que no s’obliden.

SOBRE EL ANARQUISMO de Noam Chomsky

SOBRE EL ANARQUISMO de Noam Chomsky

Laetoli

Bertrand Russell afirmava que “l’anarquisme és l’ideal últim al que hauria d’aproximar-se la societat“. Chomsky recorre als origens, considerant l’anarquisme hereu de la Il·lustració, i ens apropa a la reflexió de Descartes, Kant, Rousseau i Humboldt, els quals parlaven de la necessitat de l’home de sentir-se autènticament lliure per poder desenvolupar-se plena i armoniosament com a individus, i per tant, poder crear comunitats, societats, països i un món lliure. Anarquisme no és passar de tot. És ben bé el contrari: és la responsabilitat de ser lliure i de respectar la llibertat dels altres.

COBAIN ÍNTIMO de Charles R. Cross
Llegeix-te la crítica

COBAIN ÍNTIMO de Charles R. Cross

Chronicle Books

Sento que, d’alguna forma, aquesta societat ha perdut el sentit del que és l’art. L’art és expressió. A l’expressió necessites un 100% de llibertat plena, i la nostra llibertat per expressar el nostre art està sent seriosament ‘jodida’”. Kurt Cobain. A més de frases com aquesta, aquest llibre ens submergeix de ple a l’univers artístic i personal d’un músic clau de la música del segle XX.

LA HUMILLACIÓN de Philip Roth

LA HUMILLACIÓN de Philip Roth

Mondadori

Un dels escriptors vius més grans presenta a la seva darrera novel·la a un actor que havia estat una estrella i que veu com la seva carrera comença a anar-se’n a norris perquè es mostra incapaç d’interpretar més. El seu descens als inferns artístics i vitals sembla no tenir final. L’autor de Patrimonio i Complot contra els EUA demostra que ell sí segueix en forma, i fidel a un estil narratiu i punt de vista impepinables.

NOTAS AL PIE DE GAZA de Joe Sacco

NOTAS AL PIE DEGAZA

Mondadori

D’aquí uns anys, recordarem que un periodista va viatjar a Palestina per fer un treball de camp exhaustiu i de pas fotografiar el desolador paisatge que viuen els palestins a la seva terra des de 1948. El resultat del seu treball són dos còmics, En la Franja de Palestina, i l’actual Notas al Pie de Gaza, segurament dos dels millors còmics que un pot llegir. Dues novel·les gràfiques on explica les seves vivències a Palestina, tota una experiència, de gran rigor periodístic, humà i artístic.

DE GIRA CON LOS RAMONES de Monte A. Melnick

DE GIRA CON LOS RAMONES de Monte A. Melnick

Munster Books

Aclamada biografia de la la banda de Nova York, el document definitiu sobre un dels grups més importants i influents dels últims trenta anys. Totes les seves llums i totes les seves ombres, relatades des del seu interior per un testimoni d’excepció, Monte A. Melnick, el seu road manager durant 22 anys.

LA MORT D'EN BUNNY MUNRO de Nick Cave

LA MORT D’EN BUNNY MUNRO de Nick Cave

Empúries

La vida d’en Bunny Munro canvia radicalment després del suïcidi de la seva dona. Deprimit, s’haura d’enfrontar per primera vegada a la condició de pare. Aquesta situació farà que en Bunny és precipiti cap un viatge sense retorn ple d’alcohol i dones. Al seu costat, en Bunny Junior, aprendrà la picardia del seu pare, per sobreviure en un món força sòrdid i brut.

CONQUISTA DE LO INÚTIL de Werner Herzog

CONQUISTA DE LO INÚTIL de Werner Herzog

Blackie Books

Mi Enemigo Íntimo, Claudia Cardinale li comentava a Werner Herzog, parlant dels dies de Fitzcarraldo, què havia fet amb la llibreta tamany butxaca on apuntava tot el que anava succeïnt, que no va ser poc, tant per les dificultats per recrear els fets com per les sortides de guió de Klaus Kinski, durant el mogut rodatge de la pel·lícula. Herzog responia que no se’ls havia tornat a mirar, i Cardinale va suggerir que els havia de publicar. Aquí estan.

LOS ÁNGELES DEL INFIERNO. UNA EXTRAÑA Y TERRIBLE SAGA de Hunter S. Thompson

LOS ÁNGELES DEL INFIERNO. UNA EXTRAÑA Y TERRIBLE SAGA de Hunter S. Thompson

Anagrama

El periodista gonzo va conviure durant un any (1965-66) amb Los Ángeles del Infierno, dia i nit, i al límit. Relat periodístic kamikaze i divertidíssim on queden en evidència els extrems dels EUA i la genialitat prosaica plena de psicodèlia de Thompson, en el que era el seu 1r llibre.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.