El fets són subversius, per Timothy Garton Ash

0

LOS HECHOS SON SUBVERSIVOS. TIMOTHY GARTON ASH

Tusquets

Sota el subtítol d’Idees i personatges per a una dècada sense nom, Los hechos son subversivos (Tusquets, 2011) és un recull d’assajos de l’historiador i periodista Timothy Garton Ash, autor d’Historia del presente. Ensayos, retratos y crónicas de la Europa de los 90, Mundo libre. Europa y Estados Unidos ante la crisis de Occidente, publicats tots dos per la mateixa editorial. El prefaci del llibre ens avisa: els fets són subversius perquè presidents de govern escollits democràticament, dictadors, biògrafs, autobiògrafs, espies, herois, torturadors i postmoderns, tots ells, subverteixen aquesta afirmació. Els discursos fàcils conforten als homes cruels, afirma Garton Ash. No cal afegir res més.

Defensa i argumenta que el periodista i l’historiador han de trobar fets. Els fets, continua, són les llambordes a través de les quals els que pertanyen al seu ofici han de construir vies d’anàlisi i crear mosaics per composar retrats del passat i del present. Manté que existirà desacord a partir d’aquest anàlisi i del mosaic construït, que oferiran una veritat o realitat; els fets hauran de ser contrastats, amb totes les proves disponibles. La història, la política, la societat, permet aquest tipus d’anàlisis, acurats, rigorosos i que han d’escapar de la ideologia. I avui en dia, de seguida podem saber què ha passat. Posa l’exemple, situant-nos al 1651, de la mort del cacic polític-espiritual de Bután, del qual es va tapar la seva mort durant 54 anys. Avui en dia, seria impossible. Els polítics, historiadors, periodistes, bloggers, etc., per molt que vulguin, no poden camuflar els fets. I algú com Timothy Garton Ash, en aquesta nova era, iniciada recentment, en la que els mitjans de comunicació estan sent transformats per les noves tecnologies, redunden en el mateix: els fets són sagrats.

Milosevic, Sèrbia i els balcans, Yanucóvich, Putin, Yúschenko, Ucraïna, Rússia i la Revolució Taronja, Bielorússia, l’extinta Txecoslovàquia, els fragments i records del passat nazi a l’Europa de l’est, l’enfrontament perenne Europa-Gran Bretanya, els ciments morals del poder europeu, la Polònia dels Kaczynski, els himnes nacionals, Islam i la dicotomia terror i llibertat, l’islamisme a Europa, la llibertat d’expressió i las religió, el secularisme i l’ateisme, EUA, liberalisme, Bush, Occident, races, George Orwell i la seva llista, Günter Grass,… aquests són alguns dels temes que tracta Garton Ash, amb un esperit crític irreductible, una mirada diàfana i lúcida, aconseguint transmetre de forma clara i amena unes reflexions poderoses i acurades.

Los hechos son subversivos. Ideas y personajes para una década sin nombre (Tusquets, 2011) són un conjunt d’articles escrits entre l’any 2000 i el 2010 per Garton Ash. Anys d’estudi i observació, de la mà d’un historiador i un periodista amb un estil i actitud que mai podem trobar a faltar; persones que estimin i exerceixin el seu ofici amb aquesta dedicació i passió són un exemple a seguir.

Comparteix

Sobre el/la redactor/a

Comments are closed.