PUBLICAT: 11/11/2012 PER: Daniel Bossio : 0

TRAVESTI. JOHN HAWKES

Meettok Editorial

Un home circula amb el seu cotxe, acompanyat per la seva filla, Chantal, i el seu millor amic, Henri, per la França dels anys seixanta. El viatge acabarà en un accident. El drama es va accentuant, pàgina a pàgina, en un thriller psicològic on l’autor d’ El canibal, John Hawkes, ens exposa la seva visió personal de la literatura. Travesti (Meettok Editorial, 2012) és el monòleg d’un home que circula per la carreteres de l’extinció acompanyat de dos personatges que anirà desemmascarant a mesura de que s’apropen al seu destí final, a través del qual Hawkes indaga en l’art de l’escriptura i la creació d’una obra literària.

El conductor, que no és altre que la veu de l’autor, vol acabar amb la vida de tots tres. A mesura que avança aquesta poètica disfressada de novel·la (en paraules de Jon Bilbao, encarregat d’una excel·lent traducció i d’un formidable post-faci), anem descobrint el perquè de tot plegat i perquè el narrador entén la mort dels tres com la única forma de resoldre un drama que ha espedaçat la seva vida. Henri, el seu millor amic, s’ha convertit en l’amant de la seva dona i de la seva filla, i Hawkes, o més ben dit, el conductor, entén que la mort serà la màxima expressió de l’art poètic. D’inici queda ben clar que el lector es troba amb cent minuts (i 129 pàgines) de cursa cap a la desgràcia, on les motivacions, el què, com i perquè del protagonista, i com no, la complexa psicologia del personatge, deambulen cap a l’únic destí fixat i assumible. Els trets psicòtics del conductor, la sexualitat dels personatges, juntament amb les respostes que va trobant a mesura que avança cap a l’accident, així com la idea del viatge en cotxe com un paràbola del funcionament de la literatura, l’escriptor, els lectors i l’entorn d’una obra, la profunda i complexa narrativa de Hawkes, plena de misteri, experimentació i amb una capacitat per suggerir que el confirma com el que és, un dels més grans escriptors de la literatura nord-americana del darrer segle, converteixen Travesti en una mostra més que un bon llibre, és, entre d’altres moltes coses, un exercici de provocació, desafiament, on l’autor ha d’estimular i empènyer el lector cap a a un joc intel·lectual que tindrà un final tan inesperat com enriquidor.

Novel·la poètica, assaig camuflat sobre literatura, viatge cap a la mort, drama familiar, reflexió vital,… Travesti té diverses lectures, i tots apareixen a la vegada, a través d’un monòleg interior que atrapa i sacseja des de la primera pàgina, i no ho deixarà de fer fins que un aconsegueix col·locar totes les peces d’un puzle on res és el que sembla, i on tot conté un significat i un significant. John Hawkes viatja a tota velocitat; els lectors més curiosos i atrevits que no deixin passar aquesta excel·lent oportunitat de Meettok Editorial per descobrir un univers literari únic i motivant.