NADA SERÁ COMO ANTES. SOBRE EL MOVIMIENTO 15-M. CARLOS TAIBO
Los Libros de la Catarata
Professor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid, autor de Contra los tertulianos, Libertari@s, Estado de alarma y El decrecimiento explicado con sencillez, Carlos Taibo interpreta el significat del moviment que va néixer amb la manifestació convocada sota el lema Democràcia Real Ja el passat quinze de maig. El moviment 15-M ha posat sobre la taula la necessitat d’un canvi social, polític i econòmic, i la primera llavor perquè la societat s’impliqui i sigui crítica i exigent amb els seus representants polítics, a través de processos d’autogestió i la creació d’assemblees amb les intenten organitzar als ciutadans que no estan d’acord amb el que ofereix l’actual sistema.

UNA VIDA EJEMPLAR. MEMORIAS DE ART PEPPER. ART I LAURIE PEPPER
Global Rhythm
Per fi arriba al nostre país Staight Life, l’autobiografia del saxofonista Art Pepper, qui amb la col·laboració de la seva dona, Laurie, narra unes memòries en les que no hi falta de res: música, drogues, presó, passió, amb una sinceritat i una intenció literària a prova de jazz. Perquè és molt més que el llibre sobre una dels grans noms de la música jazz, que va liderar un dels quartets més provocadors durant els anys 50; visceral i incongruent, Pepper ens endinsa a la quotidianitat dels música de jazz des dels anys 40 als anys 80, resultant un testimoni sobre la vida del artista que ha nascut per viure i morir com a tal. El Boston Ledger diu que és “El document més poderós, hipnòtic i brutalment honest que s’hagi llegit sobre un artista”.

LA QUIEBRA DEL CAPITALISMO GLOBAL. RAMÓN FERNÁNDEZ DURÁN
Virus Editorial-Libros en Acción
Més de 30 anys d’activisme social contemplen la trajectòria de l’enginyer de camins i urbanista Ramón Fernández Durán. Membre d’Ecologistes en Acció, professor col·laborador a diferents facultats, entre elles, la de Geologia de la UB, autor de La crisis social de la ciudad, La metrópoli como espacio de la crisi global, Capitalismo global, resistencias sociales y estrategias de poder, El crepúsculo de la era trágica del petróleo, Claves del ecologismo social y Claves para entender la crisis del siglo XXI, entre d’altres, descriu en el seu darrer llibre l’arribada del colapse de la civilització industrial com a conseqüència de la crisis global i multi-dimensional que vivim.

ANARQUÍA, DINAMITA Y REVOLUCIÓN SOCIAL.ÁNGEL HERRERÍN LÓPEZ
Los Libros de la Catarata
Doctor en Historia i professor en el departament d’Història Contemporània de la UNED a Madrid i de la Fundació Ortega i Gasset a Toledo, autor de La CNT durant el Franquismo. Clandestinidad y exilio (1939-1975), i, juntament amb Juan Avilés, de El nacimiento del terrorismo en occidente. Anarquía, nihilismo y violencia revolucionaria, Herrerín descriu i analitza la importància del moviment anarquista a nivell internacional durant la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, i que va acabar amb la vida, per exemple, del president de la República Francesa, Sadi Carnot, el president del Govern Espanyol, Cánovas del Castillo, el rei Humbert I d’Itàlia i el president dels EUA, William McKinley, entre d’altres.

LA SOCIEDAD DE LA IGNORANCIA. VVAA
Península
Els més optimistes diuen que gràcies a internet, la societat del coneixement és una realitat. És indubtable que la xarxa ofereix l’oportunitat d’estar al dia i a la última en tot, i que ens permet apropar-nos a continguts i per tant, un cop assimilats i reflexionats, adquirir coneixement. El problema és que tot va a mil per hora, tot ens sobrepassa, i la velocitat de la tecnologia va tan de pressa que les humans no podem seguir-la. D’altra banda, la incertesa dels temps que vivim, i en general, l’educació i inquietuds fan un ús d’internet que res té a veure amb l’ús que en faria una societat del pensament i del coneixement. Per aquest, motiu, anem cap a la societat d’ignorants fascinats per la tecnologia i per la immediatesa del ‘click’, actitud que fomenta la falta de profunditat i per tant, la incultura.

CIRKUS COLUMBIA. IVICA DJIKIC
Sajalín Editores
Portada al cinema de forma notable per Danis Tanovic, la novel·la del bosni Djikic arriba finalment al nostre país, on se’ns narra el retorn del bosni Divko Buntic al seu poble natal, després d’un exil·li exitós (econòmicament parlant) a Alemanya. La seva dona, una jove musulmana i el seu estimat gat negre, Bonny, l’acompanyen. Quan aquest desapareix, Djikic ofereix una generosa recompensa per qui el trobi, iniciant-se una cerca tan hilarant com descriptiva del tarannà dels habitants de la petita localitat. La novel·la és una satírica crítica de l’anomenat renaixement croat, i que posa de manifest que potser, tal i com som i tal i com van les coses, els presocràtics tenien raó quan finalment, van dir que Res importa res.

LA POLÍTICA DEL MIEDO. SANTIAGO VEGA
Crítica
Educador d’adults a presons durant dotze anys, doctor en Història Contemporània per la Universitat Complutense de Madrid, autor de De la esperanza a la persecución i Tras las rejas franquistes, entre d’altres, president del Foro por la Memoria de Segovia, Vega Sombría ofereix un retrat exhaustiu del determinant paper que va tenir la repressió en el totalitari sistema polític franquista, analitzant les diferents formes de coacció, des de les pallisses a la humiliació, incloent la violència física o verbal que s’exercia a l’escola, a l’església o al carrer, eren actors principals per assegurar el terror i la submissió de la ciutadania. I evidentment, sense oblidar les execucions, assassinat i el ‘garrote vil’.

AMERICAN SPLENDOR. HARVEY PEKAR
La Cúpula
A través de tres volums, La Cúpula publicar l’antologia de la sèrie American Splendor, galardonada amb l’American Book Award al 1987. Dibuixada per Gary Dumm, Robert Crumb, Gerry Shamray, Greg Budgett i Kevin Brown, descriu la vida quotidiana de la classe mitja nord-americana, a través de la pròpia experiència de Pekar com a administratiu a un hospital clínic de Cleveland i de les diferents reflexions, relacions i vivències que va acumulant, mostren la cara realista del dia a dia a l’anomenada societat del benestar, quan possiblement, s’hauria d’anomenat la societat de la inèrcia. Pekar beu de la seva vida i del seu punt de vista com els motors de la seva obra. L’honestedat i autenticitat del seu llegat artístic han de crear escola.

LA ECONOMIA AZUL. GUNTER PAULI
Tusquets
Gunter Pauli és un economista que vetlla tant pels interessos econòmics com pel medi ambient. Considera tan imprescindible crear capital social com obtenir beneficis econòmics, però tenint com a referència els ecosistemes naturals. Ara bé, rebutja l’economia vermella, que és la capitalista actual, basada en ‘un consumisme il·lusori que ha empès a l’economia a un deute inassumible per un sistema insostenible que avança cap a la destrucció’. Coincideix amb el Club de Roma que per progressar cal decréixer; no hi ha cap altre opció si volem evolucionar, apostar per un decreixement que resulta ser finalment l’aposta lògica i racional per sortir de la crisi.

HARTO DE TODO. JORDI LLANSAMÀ
BCore
Després de Que pagui Pujol!, de Joni Destruye, qui va viure el moviment punk dels 80 en primera persona i ens ho explica en forma de memòries i amb certa vocació història, de Escupidos de la boca de Dios, de Jaime Gonzalo, biografia de La Banda Trapera del Río, s’han publicat Harto de Todo, de Jordi Llansamà, una mena de Por Favor, Mátame del punk a Barcelona, i Odio Obedecer, de Xavier Mercadé, on el fotògraf ens retrata aquells anys. El punk de la ciutat de Barcelona no tenia excés ni de personalitat ni de discurs, però va sacsejar la ciutat, tot i el menyspreu que va patir per part dels grans mitjans, com no podia ser d’una altra forma. En definitiva, no falten opcions per aproximar-se a uns temps on, com a mínim, es va demostrar que per fer música no havies de pertànyer a una burgesia catalana, que com gairebé sempre, s’acaba apropiant de la cultura.