NOU! EL APOCALIPSIS DE LOS TRABAJADORES. VALTER HUGO MAE
Alpha Decay
El portuguès Valter Hugo Mae no escriu amb majúscules perquè vol que totes les lletres siguin iguals, perquè ho són. Amb aquesta mínima norma, l’escriptor declara les seves intencions: estem davant d’una novel·la social que recupera la il·lusió i l’esperança per la dignitat dels treballadors, amb una vitalitat contagiosa. No es limita a dir que uns són els dolents perquè manen i tenen diners, i els que han de treballar són bons; és més ric i complex, gràcies a una prosa cuidada i suggerent, i a un esperit positiu i de lluita que impregna al més submís.
NOU! DOG SOLDIERS. ROBERT STONE
Libros del Silencio
Comparat en el seu moment amb Hemingway, Stone va publicar Dog Soldiers al 1974. La cuidada edició de Libros del Silencio ens permet donar una saborosa mossegada a una novel·la que tracta sobre la decepció i desil·lusió del nord-americà que comprova directament que la possibilitat de viure el somni americà és poc menys que una fita per imbècils. Escriptor escèptic, irònic i fins i tot sarcàstic, Owen dispara ràfegues a destre i sinistre, tenint ben clar que la cobdícia. l’hedonisme, les guerres, les injustícies, els rics i els pobres, entre d’altres, formen part de nosaltres.
NOU! HISTORIA DE LA GUERRA CIVIL ESPAÑOLA. VICENTE ROJO
RBA
El general Vicente Rojo va estar treballant durant anys en la visió, experiència i reflexions que va anar acumulant durant els anys de lluita contra l’exèrcit de Franco. Trobat a l’Arxiu Històric Nacional, el llibre és una crònica rescatada per Jorge Martínez Reverte, qui ens aproxima a les vivències d’un general que es va mantenir fidel a la República després de la sublevació. Aquest document inèdit fins ara és la història de la guerra civil vista des del bàndol que respectava la democràcia i la vida dels espanyols, i que per sobre d’errors i disputes, varen donar-ho tot fins la derrota.
NOU! LAS CULTURAS FRACASADAS. JOSÉ ANTONIO MARINA
Anagrama
Marina reflexiona sobre la intel·ligència compartida, la que sorgeix de la interacció entre individus. Ens parla de societats intel·ligents i de societats fracassades, ententent que, com ja apuntava a Las inteligencias fracasadas, que l’estupidesa és un dels grans perills per les persones, i per tant, per una societat. Com construir societats intel·ligents? Sembla impossible, però no ho és. Marina ens explica el perquè de tot plegat de forma àcida i reflexiva.
NOU! CONSTATACIÓN BRUTAL DEL PRESENTE. JAVIER AVILÉS
Libros del Silencio
Individus perduts, sense destí, ni ofici ni benefici, com dirien els conservadors, en un territori narratiu on tots narren i on tots són narrats, deambulen per un espai i temps del que cap d’ells és capaç de fugir, però que s’encarreguen de cercar una veritat potser inexistent, però sempre motivant. Vila-Matas considera el llibre un elèctric exercici de literatura comparada de veritat, on la visceralitat i la nostàlgia es fonen a través de combinacions impossibles.
NOU! LA SISENA FLOTA A BARCELONA. XAVIER THEROS
La Campana
El Barri Xino el formaven els quatre carrers que queden per sota de Nou de la Rambla. Durant els anys 50, els mariners nord-americans arribaven a Barcelona a celebrar els seus mèrits i sobretot, la condició d’intocables. Respectats i admirats, els nord-americans, com si es tractés d’un oasi particular on trobar putes, alcohol i el camí lliure per gairebé tot, gaudien del beneplàcit de la dictadura i dels petits negocis de la zona, gràcies a la inversió que feien. Theros ens submergeix en uns anys daurat pels marines, que varen posar el punt i final al 1987 amb un atemptat en el que va morir un d’ells.
NOU! AGUA. ECOLOGIA DE UNA CRISIS GLOBAL. JULIAN CALDECOTT
Libros del lince
Doctor per la Universitat de Cambridge en ecologia de boscos tropicals i comportament dels primats, Caldecott reflexiona sobre la irracionalitat en l’us de l’aigua, així com la contaminació i estupidesa de vàries que la mà de l’home provoca. Mil milions de persones no tenen possibilitat d’accedir a l’aigua, i Caldecott analitza causes, motius, vergonyes, buscant respostes a la quantitat de preguntes que planteja un assaig que mereix ser llegit, escoltat, comprès i assimilat, per posar en pràctica un canvi de mentalitat immediat.
NOU! ÁFRICA. 50 AÑOS DE MÚSICA. VVAA
Sterns
Llibre de 72 pàgines més divuit cd’s que recorren la història de la música africana des de que és més lliure del que era fa cinquanta anys. Disset són els països que van proclamar la seva independència llavors, entre ells Senegal, Mauritània i Mali. Youssou N’Dour, Salif Keita, Angélique Kidjo, Khaled, Lucky Dube,Poly Rythmo de Cotonou, Staff Benda Bilili, Konono nº1, entre d’altres, protagonitzen una col·lecció acompanyada del llibret signat per periodistes de Le Monde i Libération que la contextualitza.
NOU! PERSIGUIENDO ÁNGELES. ALBERTO DÍAZ
Ediciones Oblicuas
L’amor/odi cap a algú i les circumstàncies poden dur a experimentar les emocions menys agradables. En aquest llibre, el protagonista descriu, embadinat de sang, fluids corporals i fang, les sensacions que suporta després de que la noia que estima i destesta l’abandona. La influència de Burroughs i Jodorowski afloren en un trajecte a pit descobert i amb una fredor malsana pels laberints malaltissos de l’home. Ediciones Oblicuas,com és habitual, demostra el seu compromís amb autors sense cap cap altre compromís que el literari.
NOU! TERRY GILLIAM. EL DESAFIO DE LA IMAGINACIÓN. JUAN AGUSTÍN MANCEBO
T & B Editores
Mancebo ens ofereix un retrat precís d’un autor que fa desborda per la forma que té d’explicar històries tan humanes com increïbles. Sovint menyspreat i incomprès, el cinema del nord-americà dels Monty Phyton ha passat per totes les vicissituds possibles, però la creativitat que demostra a l’hora de narrar és equiparable a l’univers interior d’un autor que representa l’actitud creativa artesanal, passional i lliure per antonomàsia.