EL ARTE DE VOLAR. ANTONIO ALTARRIBA i KIM
Edicions de Ponent
El segle XX d’Espanya en còmic a través dels ulls d’un home que va voler ser lliure tota la vida, però primer una educació repressora, més tard els feixistes, i en definitiva, la ignorància i els murs de la vida, van anul·lar els seus intents. Antonio Altarriba i Kim són els autors d’un còmic que neix dels diaris del pare del primer, autèntic protagonista d’una novel·la gràfica que reflexiona sobre la incidència de la societat i del temps que toca viure en la vida.
Agradarà… almenys, a gairebé tothom.
No agradarà… a ningú, segur.

LA NAVE DE LOS MUERTOS. B. TRAVEN
Acantilado
L’autor de El Tesoro de Sierra Madre torna a ser recuperat per Acantilado. Només queda donar gràcies i devorar aquesta altra novel·la, on trobem a un mariner que ha perdut el vaixell després d’una nit d’oci i amor a Anvers. Traven t’enganxa de tal manera que t’endinses en una història tan quotidiana i senzilla com reflexiva i fins i tot existencialista. De la trama més bàsica, Traven et condueix als pensaments més profunds de la vida, virtut a l’abast dels més grans.
Agradarà… a qui vulgui un LLIBRE.
No agradarà… a qui no li agradi llegir.

REALLY THE BLUES. MEZZ MEZZROW
Acuarela Libros
Mezz Mezzrow, músic, traficant de la millor marihuana de Harlem, i tot terreny de la vida de carrer, era un jove blanc que es va enamorar de la cultura de le gent de raça negra. Es va introduir en la música jazz i així va escriure una de les històries més captivadores d’aquells anys, on Mezzrow va recorrer els carrers, prostíbuls i locals de música de Chicago, Nueva Orleans i Nova York. Publicada al 1946, per fi arriba aquest llibre que és un autèntic viatge per aquells anys de música i contracultura.
Agradarà… a qui vulgui viatjar al passat.
No agradarà… a qui no li interessi el tema.

EL CORO MÁGICO. SOLOMON VOLKOV
Ariel
Recorregut per la història de la cultura russa, des de Alexandr Solzhenitsin, en un relat que s’incia amb la mort de Tólstoi. Les ideologies, la política i els moviments socials esdevenen vitals per comprendre aquest viatge pel cinema, pintura, dansa, literatura russes, però que amb la mort de l’autor de Guerra y Paz, queda a expenses de trobar un substitut de l’influent Tólstoi. Volkov s’atura en les grans figures de la cultrua russa i en l’evidència de la importància de l’art i la influència que té dins d’una societat.
Agradarà… a tohom.
No agradarà… a ningú.

LOS CÓMICS DE LA 2ª G.M. JOSÉ JOAQUÍN RODRÍGUEZ MORENO
Univ. de Cádiz

El naixement dels superherois va arribar amb la 2a G.M, quan uns joves farts del dia a dia gris i predecible, es van dedicar a crear historiestes a revistes anomenades comic books. Autors com Stan Lee, Jack Kirby, Joe Simon i Steve Ditko, creadors de l’univers dels superherois, són els pares d’uns personatges que, encapçalats pel Capitán América, lluitaven des de les vinyetes contra els nazis, donant una visió particular de la guerra.
Agradarà… a qui vulgui penetrar en la història del còmic.
No agradarà… als més menuts.

ROTTEN. NO IRISH, NO BLACKS, NO DOGS. JOHN LYDON
Acuarela Libros
Johnny Rotten, o John Lydon, ha escrit la seva visió de la història del punk, amb l’ajut de Keith i Kent Zimmerman, en la que és l’autobiografia autoritzada del cantant dels Sex Pistols. Lydon va rescatar àlbums de fotos de família, va fer memòria, i ha plasmat amb un estil similar a la seva manera de cantar les vivències, anècdotes i en general, tota l’experiència acumuluada durant la segona meitat de la dècada dels 70’s. Gairebé res.
Agradarà… als musicòlegs.
No agradarà… a qui segueix la moda punk.

FUCK AMERICA. EDGAR HILSENRATH
Errata Naturae
Inspirat en la seva experiència com emigrant i escriptor novell, Hilsenrath narra les experiències de Jakob Bronsby, un jueu que acaba d’arribar a Nova York i comença a escriure una novel·la sobre el guetto en el que va sobreviure durant la 2a GM. Amb aromes Roth i Bukowsky, Fuck America és una novel·la tan aspre com divertida que va ser rebutjada una vegada i una altra per unes quantes editorials d’arreu fins que es va publicar als EUA al 1980. I per fi, la tenim aquí.
Agradarà… a qui busqui lectura contundent i directa.
No agradarà… a qui no estigui per riure-se’n de tot.

LOS MOVIMIENTOS SOCIALES: 1768-2009. CHARLES TULLY i LESLEY J. WOOD
Crítica
Tilly, figura de la sociologia històrica, fou un estudiós de l’acció col·lectiva. Amb Wood, ens explica el desenvolupament de la protesta popular des de 1768. Abans de la revolució industrial les protestes eren aleatòries i inconstants; l’aparició dels treballadors urbans varen permetre l’aparició de les primeres manifestacions compactes que van obrir les portes a canvis socials. Assaig que va des del segle XVIII fins arribar al Facebook, una eina que, segons Tilly, provoca que els moviments socials passin a ser un producte de consum dominat per xarxes professionals.
Agradarà… a tothom.
No agradarà… a ningú.

LOS MUERTOS. JORGE CARRIÓN
Mondadori
La novel·la s’inicia al 1995, a Nova York, amb una pallissa d’uns caps buits rapats, qui posteriorment violen a una noia. Narrat amb frases curtes que descontextualitzen els fets, situant-nos en un futur més incert, si cap, del que planteja la realitat. Acabada la primera part, veiem que una telesérie anomenada Los Muertos bat tots els rècords d’audiència. I estem al 2011. A la 2a part, els habitants de la ciutat viuen amb pànic les desaparacions, la mundialització, i l’angoixa per la pèrdua d’identitat.
Agradarà… simplificant, a lectors de Huxley, Bradbury i Philip K. Dick.
No agradarà… a qui no agafi la idea del llibre.

LA DAMA Y EL RECUERDO. FRANCISCO GONZÁLEZ LEDESMA
Planeta
González Ledesma torna als seus anys d’aventura i passió, amb una novel·la de l’Oest on hi recupera el pseudònim de Silver Kane. Amb aquest nom, Ledesma va escriure un bon grapat de llibres que va publicar a partir de 1952 i durant més de tres dècades. Ara recupera el nom de Silver Kane i el fa protagonista de la seva darrera obra, on és el director d’un petit diari a una perduda i inventada població de Kansas en els temps de l’anomenat Western Crepuscular.
Agradarà… a seguidors de Karl May
No agradarà… qui no pugui amb el western.

LA BALADA DE AL CAPONE. MAFIA Y CAPITALISMO. H. M. ENZENSBERGER
Errata Naturae
El pensador de Baviera, nascut al 1929, va fer una crítica sistemàtica del poder polític i dels mitjans de comunicació durant l’any 1968, i va aprofitar per fer una crida reclamant una actitud activa davant dels problemes del món. El seu punt de vista, crític davant del conformisme social, dota a la seva obra d’una dimensió plena d’idees i pensaments que poden obrir la ment i els ulls, com a En el laberinto de la inteligencia, El corto verano de la anarquía. La Balada de Al Capone és un retrat de l’origen de la relació entre el capitalisme i la màfia des de principis del s.XX fins ara, en dos assajos ben instructius i explícits.
Agradarà… a qui ja hagi sospitat d’aquesta relació.
No agradarà… als més fantasmes.