EL CLUB DE LOS OPTIMISTAS INCORREGIBLES. JEAN-MICHEL GUENASSIA
RBA
La novel·la s’ incia al 1980, en un funeral, però de seguida, Michel ha d’ explicar a gent amb la que s’ hi retroba què ha sigut d’ell durant els darrers 20 anys. El llibre ens condueix a la capital de París de l’ any 1959, en plena guerra d’ Argèlia,de nouvelle vague, de certa alliberació sexual i social, l’ aparició del rock ‘n’ roll que hi col·laborava directament en aquells anys de canvi, d’ idees i punts de vista que finalment van esclatar a mitjans i finals dels seixanta. Estem davant d’ una obra que descriu una època tan convulsa com clau per entendre una manera de veure el món.
EL ALQUILER DEL MUNDO. PABLO SÁNCHEZ
Destino

César és el protagonista de la novel·la guanyadora del primer Premi Francisco Casavella, El alquiler del mundo. Un ex-estudiant de filosofia que s’endinsa en el món empresarial, concretament en una consultoria econòmica. L’ascens arriba, i César passa a dirigir la seu de Barcelona. Espionatge, rencors, trampes, ineptitud, depressió, manipulació, hipocresia, ambició, beneficis, acomiadaments, competitivitat… el món de l’empresa i de les oficines queda del tot retratat. Qui més qui menys, un sap com funciona el món empresarial, i com ha devorat la societat. Però el que fa diferent aquesta novel·la és com ho explica Sánchez.
PERRO COME PERRO. EDWARD BUNKER
Sajalín Editores

La prosa directa i clarivident de Bunker converteixen aquest Perro come perro en una obra crua, gens romàntica i naturalista que resulta ser més escabrosa del que els il·lustres de la novel·la negra com Chandler o Hammet haurien pogut somiar mai, com s’afirma des del The New York Times. Bunker narra la història de tres delinqüents, Gerald, Charles i Troy, amics des de que es van conèixer al reformatori Roosevelt quan eren adolescents; Troy obliga als seus amics a tornar al món del crim. Bunker torna a demostrar, amb el seu to veraç i a pit descobert que amb ell, no hi ha lloc per la frivolitat.
EL INVIERNO DE FRANKIE MACHINE. DON WINSLOW
MR Narrativa
Després de la immensa El poder del perro, Don Winslow aterra al nostre país amb home tranquil, de rutines marcades, del qual totho espera la millor resposta. No obstant, la vida li canvia, i Frankie Machine ha de realitzat un obligat retorn al passat, i convertir-se un altre cop en Frankie la Máquina, un home temut en el món de la màfia. Comparada amb El Padrino i Uno de los nuestros, Robert De Niro ja té els drets per dur-la al cinema, i esperem, que sigui tractada amb més respecte que el va mostrar John Herzfeld amb Muerte y vida de Bobby Z (pròximament, Modadori publicarà l’ obra).
LA IGNORANCIA DE LA SANGRE. ROBERT WILSON
RBA

Ambientada a Sevilla, l’ escriptor Robert Wilson tanca la tetralogia i despedeix a l’ inspector en cap Javier Falcón. Màfia russa, baixos fons, fonamentalisme islàmic, la complexa trama s’ inicia amb un accident de trànsit a través del qual Falcón descobreix una guerra bruta que esquitxarà indirectament al govern espanyol. Els aromes dels grans clàssics i dels nous referents del gènere es troben en aquesta gran novel·la negra, en un autor que forma part del segon grup i que està destinat, amb el temps, a integrar el primer. La novel·la negra més social viu uns grans anys. Motius en no en falten.
JULIET, DESNUDA. NICK HORNBY
Anagrama
L’ esperat retorn de l’ escriptor britànic no s’ha fet esperar. Després de mesos jugant amb el seu mòbil, seogns ha confessat,l’ autor d’ Alta fidelidad es va posar a escriure, i en pocs mesos, va crear la història d’ una parella de funcionaris, Annie i Duncan, que a la vora dels quaranta, prefereixen mirar enrere que endavant. La obsessió per un músic nordamericà, Tucker Crowe, internet, i el síndrome de Peter Pan, marquen la divertida i reconeixible novel·la d’ un escriptor que ha creat escola, gràcies a una temàtica pròxima per una legió de lectors que s’ identifica amb l’ univers de l’ autor.
SIN FINES DE LUCRO. MARTHA C. NUSSBAUM
Katz Editores
Professora de Dret i Ètica del Departament de Filosofia de la Facultat de Dret i Teologia de la Universitat de Chicago, autor de Lo ocultamiento de lo humano, en aquest assaig debat sobre perquè la democràcia necessita de les humanitats, en una societat que dóna prioritat a l’ educació mercantilista. Nussbaum observa que ‘els ciutadans seran màquines utilitàries’, això, si no ho som ja. Reflexiona sobre com s’ han imposat actituds fatals: no pensar, no protestar, produir per existir, acceptar el món com a gran mercat, queixar-se sense actuar i el gust per l’ efecte click (la immediatesa), i el no acceptar el fracàs ni la derrota.
LOS ÁRABES. DEL IMPERIO OTOMANO A LA ACTUALIDAD. EUGENE ROMAN
Crítica
Professor d’ Història Contemporània d’ Orient Pròxim i discípul d’ Albert Houraní, autor de La historia de los árabes, Roman ens apropa a través d’ una narració amena i dinàmica la història d’ una comunitat formada per 325 milions de persones. Avui en dia l’ opinió pública és, predominantment, negativa, per culpa de la ignorància que domina sovint els prejudicis. Per tant, a tots aquells que opinen sense saber o que simplement xerren el que han sentit o llegir sense cap ganes de confirmar o desmentir dades, haurien de fer-se un favor a ell mateix, i per tant, a la societat, i llegir-se aquest llibre.
MIGUEL NUÑEZ. MIL VIDAS MÁS. A. LÓPEZ, J. MUNDET i P. GÁLVEZ
Edicions de Ponent
Còmic que ens apropa a la figura de Mguel Nuñez (1921-2008), històrica figura del PC i del PSUC, del qual en va ser un dels fundadors. Nuñez va ser un dels enemics reconeixibles de la dictadura franquista; va lluitar al costat de la República contra el cop d’ estat dels feixistes. Presoner durant 17 anys, i condemnat a mort diverses vegades, aquesta historieta ens endinsa en la vida d’ un home que va creure i lluitar per la democràcia, sense perdre l’ esperança per un món millor després de veure el costat més tenebrós de la condició humana.
LOS SUPERHÉROES Y LA FILOSOFÍA. VVAA
Blackie Books
16 filòsofs universitaris creen un assaig a través del qual es transformen les malles, capes i màscares en reflexió i suggestió filosòfica. Superman és més que un superheroi capaç de tot per salvar la Terra? Què és el bé i què és el mal? El llibre reflexiona sobre el poder, la glòria, l’ ètica, l’ honestedat dels superherois, i de com una societat seria capaç d’ acceptar que un grapat de musculosos i musculoses sobrevolessin la ciutat. Superherois d’ alçada i profunditat.