RIDÍCULAMENT CORRECTE. ANTHONY BROWNE
La Campana
Subtitulat El perill totalitari de la correcció política. En el pròleg, Salvador Cardús, sociòleg, comenta que és un llibre que hauria de servir per avançar la llibertat “d’un país ara mateix asfixiat per la correció política”. Browne opina que la correcció política ara mateix és una forma repressiva que camufla les conseqüències negatives de les decisions polítiques, i crea un espai d’opinió fals i benevolent, marcant una pauta nociva. Els resultats de ser políticament correcta canten.
Agradarà… a qui dubta i opina sense por a ser criticats.
No agradarà… a qui no dubta.

TENEMOS LA BOMBA DE NEUTRONES. MARC SPLITZ i BRENDAN MULLEN
Munster Books
Just després del glam, i abans del hardcore, l’escena del punk californià va aixecar espurnes. Dividits sobretot entre San Francisco i Los Ángeles, Weirdos, Germs, X, Gun Club, Black Flag, Circle Jerks, Plimsouls, The Screamers, Crime, The Avengers i Dead Kennedys, entre d’altres, van prendre el testimoni dels Stooges i Ramones, van prendre nota dels Sex Pistols i The Clash, i van sacsejar la costa oest. Mateixa fòrmula que Por Favor, Mátame, diferents protagonistes, mateix resultat: diversió i dades.
Agradarà… als que volen saber sobre The Decline of Western Civilitacion.
No agradarà… a qui tenen prou amb The Decline of System.

LA PESCA DE LA TRUCHA EN AMÉRICA. RICHARD BRAUTIGAN
Blackie Books
Aquest és el títol (publicat al 1967) que va encumbrar a l’autor de Una Mujer Infortunada. Llibre inèdit al nostre país, i que Blackie Books, iniciant així la Biblioteca Brautigan, recupera per fortuna de tots. Collage de situacions, reflexions, conceptes, desendeçats i presentats de manera transgressora, i que li van venir al cap arran d’una excursió de l’autor amb la dona i filla. Un viatge a enlloc amb to que va de l’apatia fins a la desesperació d’un autor realment maleït i turmentat.
Agradarà… a qui agradi la irreverència literària.
No agradarà… a qui vulgui lectura plana.

CONSTRUIR EL FUTURO DE LA UNIVERSIDAD PÚBLICA. VVAA
Icaria Editorial
Coordinat per Albert Corominas i Vera Sacristán, els autors aporten la seva experiència universitària desde mirades diferents i posen en comú reflexions que entenen la universitat com un servei públic a la ciutàdania i de la necessitat de crear un espai de debat crític amb la universitat i entorn actuals no adecuats als interessos d’una majoria.
Agradarà… a qui estigui pel cas.
No agradarà… a qui li rellisqui que s’hagi de pagar per estudiar

INDIGNO DE SER HUMANO. OSAMU DAZAI
Sajalín Editores
La sociedad…O sea, una lucha entre individuos. Y una lucha que el ganarla lo supone todo…Los seres humanos no pueden relacionarse más allá de la rivalidad entre ganar y perder. A pesar de que colocan a sus esfuerzos etiquetas con nombres grandilocuentes, al final, su objetivo es exclusivamente individual. Osamu Dazai, qui es va suicidar als 39 anys, va publicar aquesta novel·la al 1948. Sajalín Editores recupera la segona obra de ficció més venuda de tots els temps al Japó.
Agradarà… a qui vulgui arribar fins l’autèntica naturalesa d’un ésser humà.
No agradarà… a qui vulgui lectura lleugera.

TE JODEN LA VIDA. CÓMO SOBREVIVIR A LA FAMILIA. OLIVER JONES
Global Rhythm
Un psicòleg clínic ens explica com d’important són els primers anys de vida d’una persona: són els que condicionen decisivament el caràcter i el comportament. Aquest llibre posa l’exemple de Mia Farrow i George Bush, i anònims, entre d’altres, a través de les seves psicobiografies. Un assaig que ens ensenya a comprendre i acceptar el nostre passat per poder dominar el nostre present.
Agradarà… crec que queda clar.
No agradarà… a qui ho tingui tot controlat.
KEROUAC EN LA CARRETERA. VVAA
Anagrama

Assaig sobre Kerouac i el procés creatiu de En la Carretera. Howard Cunnell, Penny Vlagopoulos, George Mouratidis i Joshua Kupetz ens introdueixen en el Kerouac escriptor, pendent de millor el seu estil narratiu i netejar la prosa d’elements inútils, d’imposar musicalitat a la gramàtica, de la búsqueda de l’autenticitat, i a més analitzen les diferents crítiques sobre un autor que anava més enllà que el que diu la seva llegenda d’escriptor amb ànima d’au nocturna.
Agradarà…
a qui vulgui aprofundir en la narrativa de Kerouac i en l’escriptor.
No agradarà… a qui té prou amb el Kerouac macarra.

15 AÑOS EN LA CALLE. MIGUEL FUSTER
Ediciones Glénat
Miguel Fuster dibuixava còmics des dels 17 anys. Es va quedar al carrer amb un únic consòl: l’alcohol. 15 anys com a indigent el van obligar a a aguantar a qui ells anomena “los avivadores del rencor”, dormir a caixers i entre la vegetació de Collserola, i la sensació d’estar mort en vida,… Miguel Fuster va aconseguir sobreviure. Fundació Arrels el va animar a intentar sortir del pou, i el va motivar a viure i a dibuixar. No és ficció, és una història real. I aquest és el seu còmic.
Agradarà… a qui vulgui un còmic visceral i profund.
No agradarà… a qui no pensi que tots podem acabar al carrer.

TEOREMA DE ATOM. EL CINE SEGÚN EGOYAN. A. WEINRICHTER
R&B Editores

232 pàgines i 111 fotografies en blanc i negre per apropar-nos al cinema d’Atom Egoyan: “L’acte cinematogràfic ha de ser sinder. La càmera és tan sensible a les intencions de l’esperit que es troba darrera de l’objectiu com ho és l’esperit de qui ella mateixa observa. En el seu grau d’expressió més sublim, el cinema és una forma pura unida per una convicció absoluta a un pensament profund”. Atom Egoyan, 2004.
Agradarà…
a qui li agradi el cinema.
No agradarà… a qui no.

¡PUTA GUERRA! JACQUES TARDI i JP VERNEY
Norma Editorial
Còmic en forma de diari i de llibre d’història que retrata l’horror de la Primera Guerra Mundial. Norma Editorial publica l’edició integra d’aquest document que recorda i retrata els sis anys de la Gran Guerra. Jacques Tardi i Jean-Pierre Verney recreen els anys on la història va donar un gir al concepte de la guerra i fins i tot, on es va redescobrir la maldat i la capacitat de matar dels estats més poderosos del món. La Gran Guerra, sis anys que van precedir altres massacres, en un còmic amb dossier.
Agradarà… a qui li agradin els còmics i la història.
No agradarà… a qui no.