RELATOS. LEV TOLSTÓI
Mondadori DeBolsillo
Per 10 euros un té l’oportunitat d’apropar-se a un dels autors més grans de la literatura universal, l’escriptor nascut a Poliana, Lev Tolstói. Edició del 2009, aquest volum de butxaca recull un munt de contes escrits pel rus. Trobem de la primera etapa, la més didàctica i moral, i de la segona, més dens i preocupat per la narració, sense ser mai difícil de llegir. Directe, educador, diàfan, detallista, sorprenent, a Qué es el arte, podem respondre: Tolstói. Falten El billete falso i altres contes més llargs. Tan amè com profund, Tolstói diu les coses d’una manera tan senzilla i neta que abruma.
LIKE A ROLLING STONE. BOB DYLAN EN LA ENCRUCIJADA. GREIL MARCUS
Global Rhythm
Què trobem darrera d’un dels temes cabdals de la història del rock? Greil Marcus disecciona com Dylan va composar aquest tema, gravat el16 de juny de 1965. Dylan va arribar al Festival de Newport d’aquell any, va enxufar l’elèctrica, va passar olímpicament de les crítiques de l’acusaven d’haver traït la música folk, demostrant, que com gairebé sempre, un autor de la seva talla no té fronteres. Va tocar el tema per primera vegada en directe, un 25 de juliol, i es va endur per davant a tothom, amics, enemics i a qui sigui. Com s’ha de fer quan creus en el que fas. Com ha fet sempre Bob Dylan.
Agradarà… HOW DOES IT FEEL, TO BE ON YOUR OWN, WITH NO DIRECTION HOME, LIKE A COMPLETE UNKNOWN, LIKE A ROLLING STONE?
LAMENTACIONES DE UN PREPUCIO. SHALOM AUSLANDER
Blackie Books

A Shalom Auslander el van educar de forma religiosa i tradicional, en el marc de la cultura jueva. Amb els anys, com Déu no li deia res, va descobrir la pronografia, el menjar no kosher, la marihuana, i per tant, va descobrir una alternativa a l’estil de vida i a la mentalitat que li havien inculcat. No obstant, les pors i el sentiment de culpa perviuen en el seu interior. Auslamer ens introdueixen els seus dubtes i pors davant dels ulls de Déu, amb un punt de vista nétament crític i grotesc
Agradarà… a qui pensa que els déus són una creació de l’home i un negoci.
LA EMBOSCADA. IVÁN HUMANES
InÉditor
…Un singular análisis de la condición autorial, reflexionando sobre la creación y la literatura a partir del formato de la novela negra. El código asfixiante y oscuro de este género, cuyos protagonistas son individuos que se mueven en la procelosa marea de la decadencia moral y personal, se usa aquí para desentrañar la verdad de la voz narrativa. Un planteamiento original sobre la condición de autor, un juego de superposiciones donde el papel de sospechoso y de investigador rebasan la frontera de la ficcionalidad para hacernos patentes del drama y la catarsis implícita en el hecho creativo.

Agradarà… a qui vulgui descobrir a un autor.
< LA NOCHE DE LOS CAUTIVOS. MARC SANS i OSCAR PERALES
Ediciones de Ponent

Veient algunes de les vinyetes del còmic, amb un traç que recorda a Miguel Fuster i a Sergio Bleda, fins i tot al Frank Miller del Daredevil de Born Again, comprovem és un còmic del tot contundent. Amb una trama que gira en torn a uns personatges que es veuen atrapats en una ciutat que gràcies al dibuix és més que agobiant, ens trobem amb un argument més per defensar el gran moment de l’escena més honesta i autèntica del còmic del nostre país. I com no, Edicions de Ponent hi està al darrera. Agradarà… als més exigents.
LA CÁMARA DE PANDORA. JOAN FONTCUBERTA
Editorial Gustavo Gili

En què s’ha convertit la fotografia amb la irrupció extrema de la tecnologia digital? Què queda de l’autèntica fotografia? Què provoca la masificació de la fotografia? A través de reflexions crítiques i evocacions poètiques, tal i com diu el llibre, Fontcuberta disecciona com la fotografia digital ha convertit la fotografia en una altra cosa, on hi trobem molt impostor i poca creativitat. La fotografia digital ha desvirtuat a l’autèntica fotografia. I aquest llibre ens ho argumenta.
Agradarà… a qui estima i respecta la fotografia.
CUENTOS CARNÍVOROS. BERNARD QUIRINY
Acantilado Editorial

A la web d’Acantilado diu: Si estos hechos pasmosos son reales, voy a volverme loco; si son imaginarios, ya lo estoy». He aquí el epígrafe de Ambrose Bierce que Bernard Quiriny escogió para este volumen de catorce relatos (quince con el de Vila-Matas que abre el libro y que, a decir del autor español, es tanto prólogo como «un relato que comunica con el resto de cuentos del libro»), todos ellos teñidos por la magia y por un mundo de fuerzas ignotas, en el que sus personajes se encuentran como por casualidad en el vértigo de una simetría desasosegante, el ápice de un deseo o, como los yapus, en el constante malentendido que es incluso provocado por ellos mismos. El lector se verá llevado, de la mano de un escritor iluminado por un poético y volátil humor negro, hacia un vertiginoso torbellino.
Agradarà… a qui li agradi enredar-se amb paraules.
EXILE ON MAIN STREET. JOHN PERRY
Hanky Panky Books
El guitarrista de The Only Ones explica l’odissea que va suposar realitzar un dels àlbums més importants de la història de la música del segle XX. Tot el que va envoltar la gravació de l’àlbum, els que van ser-hi, anècdotes, així com una viatge tema a tema, incloent una llarga entrevista amb Anita Pallenberg. Estudi dividit en diverses parts, situant-nos primer de tot en com estaven els Stones en aquells temps, ho té tot per passar uns dies entretingut.
Agradarà… a musicòlegs.
No agradarà… a qui estigui immers en l’operació bikini.

CUANDO NADA VALE NADA. RAJ PATEL
Los Libros del Lince
L’autor de Obesos y Famélicos (El impacto de la globalización en el sistema alimentario mundial, Los Libros del Lince), afirma que “la eficacia de los mercado se ha convertido en una pesadilla”. Sobre el llibre, loslibrosdellince.com diu “Desde que el mundo fue secuestrado por los fundamentalistas del neoliberalismo, hemos vivido sojuzgados por la idea de que la codicia es buena y el altruismo, una necedad. Hemos confundido el valor de las cosas por su precio, hemos aceptado que la maximización de los beneficios es la regla de oro de la vida. Todo lo cual nos ha conducido a un desastre económico, ecològico y humano“.
Agradarà… a receptors de veritats com punys.
No agradarà… a qui estudïi Publicitat i/o ADE.