EL PODER DE LES FORMES. ESTEVE RIAMBAU
La Magrana
Tarradellas, Maragall, Clos i Hereu. Des dels darrers anys del franquisme fins el 2008, Galmés s’ha mogut entre els bastidors de la política, participant activament amb actes de la monarquia espanyola d’altres països, amb noms com Gorbachov, Mitterrand, Pertini, entre molts altres. Riambau, fascinat per l’art del protocol, escriu les vivències d’un home que va saber què significa el poder de les formes, situant-nos de ple a les bambolines del circ polític i social.


1Q84. HARUKI MURAKAMI
Tusquets
Murakami crea un món on el sistema ho és tot, i els humanitat, no significa gairebé res, perquè en general, ha baixat els braços, resignada a una realitat molt comuna: corrupció, guerres, consumisme, entre d’altres penúries comuns, formen un món pobre a tots nivells. Les fronteres entre realitat, l’univers ‘murakamià’, i l’estranya sensació de que els interrogants que es van obrint endinsen al lector en una espiral on el temps i la història del segle XX, en la que, juntament amb la idiosincràsia de dos protagonistes que són molt més del que en un principi poden semblar.

CHRONIC CITY. JONATHAN LETHEM
Mondadori
Nova York, una mena de zoo on et pots trobar amb tot tipus d’individus. Perkus Tooth és un crític de cinema vingut a menys amb unes quantes teories conspiratòries al cap. Chase Insteadman és una ex-estrella infantil de la tele que viu del seu passat. L’autor de Cuando Alice se subió a la mesa (David Cronenberg la vol adaptar) i La fortaleza de la soledad, influenciat per Borges i Cortázar, i qui considera que la cultura popular pot matar, ens endinsa en la ciutat més famosa del món, apropant-nos a un món real i fantàstic, meravellós i corrupte.
STONE JUNCTION. JIM DODGE
Alpha Decay

Un altre editorial de Barcelona presenta la reedició de la referencial novel·la de Jim Dodge. No podem evitar dir que el relat s’inicia amb un crochet directe a la mandíbula d’una monja. I és una autèntica declaració d’intencions. Personatges aparentment outsiders de la cultura nord-americana, violència, sexe, drogues, joc, psicodèlia,… el protagonista, Daniel Pearse, ens condueix per un laberint infinit que desborda al lector a base de fantasia desbordant, realisme màgic i psicotròpic, i sobretot, de llibertat amb totes les lletres.

SOBRE EL TEATRO: ARTÍCULOS Y CARTAS. ANTÓN PÁVLOVICH CHÉJOV
Libros del Silencio
Amb pròleg de Lluís Pasqual, la editorial de Barcelona ens presenta la col·lecció més complerta mai publicada dels escrits de l’autor de Tiet Vània. Una dotzena d’articles, els Fragmentos de la vida moscovita, i més de 250 cartes constitueixen una de les més grans aproximacions a les reflexions d’un mestre que també va tastar el fracàs, més ben dit, la incomprensió, amb La Gavina. Satíric i lúcid, els escrits mostren a un autor referencial, que ens mostra la vida i l’art del Moscú de la segona meitat del segle XIX.

EL CAMARADA. TAKIJI KOBAYASHI
Ático de los Libros
Kobayashi (1903-1933) ens presenta la història d’una cèl·lula del partit comunista japonès que treballa a una fàbrica de material bèl·lic. Narrat en primera persona, el protagonista, el mateix Kobayashi, explica els perills que suposava defensar els drets del proletariat en el Japó imperial. La por, sacrificis personals, l’enfrontament amb l’opinió pública i amb les grans estructures de poder, ens aproximen a una realitat, de moment, eterna i més vigent que mai. A l’autor de Kanikosen, tan auster com cru, se’l compara amb Jack London.

PUNTO OMEGA. DON DELILLO
Seix Barral
L’autor de Ruido de fondo, Submundo i El hombre del salto ens narra la història d’un cineasta que vol rodar un documental sobre un assessor del Pentàgon involucrat en la planificació de la guerra d’Irak. Es posen sobre la taula temes com la desmoralització de la societat i la manca d’ètic en el dia a dia de la vida. El llibre reflexiona sobre la possible necessitat de posar tota l’atenció en tot el que ens envolta, i la de fixar-se en actituds i comportaments, això com en tot allò que fem. Com si es tractés d’aturar el temps a cada moment, DeLillo, amb un ritme parsimoniós i detallista ens empeny a observar amb tot el detall possible la vida i cada moment de la nostra existència.

CONFESIONES DE UN GÁNGSTER DE BARCELONA. LLUC OLIVERAS
Ediciones B
Escrita quatre mans, les de Lluc Oliveras i les del protagonista, Dani el Rojo, un dels delinqüents més perillosos de Barcelona durant la dècada dels vuitanta. Des del 1977, quan coneix a la Banda del Chino, la primera detenció per culpa d’un robatori frustrat, el primer pico d’heroïna, els robatoris a pisos, a tendes, La Modelo, planificació i execució de robatoris a bancs… la trajectòria Miguel Ángel Soto Martín, àlter ego de Dani el Rojo, narrat de forma detallada, directa, honesta…t’ho passes de nassos.

SUKKWAN ISLAND. DAVID VANN
Editorial Alfabia
Jim, immers en una crisi existencial, agafa el seu fill Roy i decideix instal·lar-se en una ïlla perduda d’Alaska a la qual només es pot accedir per mar. La relació entre ells dos és mínima, i viure en una cabana apartada de tot i tothom pot semblar una bona idea. No obstant, la supervivència, la claustrofòbia, i la complexa situació emocional entre ells dos donaran senyals d’alarma. David Vann, nascut a Alaska, va viure el suïcidi del seu pare dues setmanes després de que li demanés anar-se’n amb ell a un indret lluny dels EUA; ell es va sentir culpable durant un temps. El tema de la novel·la és precisament que hagués passat si la resposta hagués sigut afirmativa.

BREVE HISTORIA DE EUSKADI. VVAA
Destino
Assaig centrat en els segles XVIII, XIX i XX, on, amb el fil conductor de la història, ens apropa a la societat, economia, cultura i història política d’ Euskalherria. La introducció sobre els segles anteriors serveixen per contextualitzar les diferents corrents polítiques. Un exercici de memòria històrica, com sempre imprescindible, on s’analitza i interpreta l’evolució del País Basc. Tres historiadors, grans especialistes en el tema, experts en el tema i estudiosos del País Basc, ens ofereixen aquesta obra.