EL HOLOCAUSTO ESPAÑOL. PAUL PRESTON
Debate
Durant la Guerra Civil espanyola, a més de posar-se en evidència l’estupidesa i barbàrie de tot conflicte bèl·lic, varen perdre la vida mig milió de persones, gairebé la meitat d’elles lluny del front. Entre republicans, franquistes, civils, exil·liats, presoners a camps de concentració, i en definitiva, una part de la població civil espanyola, va patir el que Paul Preston anomena l’holocaust espanyol. L’ autor de Franco: Caudillo de España, La política de la venganza: el fascismo y el militarismo en la España del siglo XX, Las tres Españas del 36, Idealistas bajo balas i El gran manipulador. La mentira cotidiana de Franco, ens ofereix un intens i veraç anàlisi sobre què va succeir al poble espanyol i el perquè.

CASTRO. REINHARD KLEIST
Norma Editorial
Fidel Castro va acabar amb la dictadura de l’amic nord-americà, Batista, qui havia convertit la illa de Cuba en l’oasi particular dels ianquis i dels inversors capitalistes, els quals, l’explotaven quan i com volien. Fidel Castro, un advocat marxista, va iniciar una revolució que va acabar amb el règim dels amics capitalistes, desafiant als EUA i el seu imperi, demostrant que l’alternativa socialista, amb les virtuts i els defectes mostrats per l’aplicació ‘castrista’, pot ser una realitat viable i real en el món en el que vivim. Ara bé, a través d’aquesta novel·la gràfica perfectament documentada, cadascú jutjarà el paper de Castro a la història actual, tot i que l’opinió sempre anirà lligada a la mentalitat i visió del món que un tingui.

COMER ANIMALES. JONATHAN SAFRAN FOER
Seix Barral
L’autor de Todo està iluminado, quan estava a punt de convertir-se pare, se li va encendre la llumeta al voltant de tot el tema de l’alimentació. Avui en dia, on tots anem a corre-cuita i amb prou feina tenim temps per pensar en els nostres problemes, pensar en l’alimentació sembla fins i tot inútil, quan el que és realment inútil és no pensar-hi. Safran Foer va investigar sobre els efectes que té per la salut, per l’economia i pel medi ambient el fet de menjar carn, i ha creat una mena d’assaig on analitza el perquè de la nostra mala alimentació i el perquè d’una sèrie d’hàbits alimenticis horribles i la manca d’interès per saber que és el què mengem i d’on ve. Som el que mengem, i si comprem carn de grans indústries càrnies, a més de tenir una mala alimentació, estem col·laborant en un negoci que atempta contra la vida del planeta a tots nivells.

¿QUÉ FUE ‘LO HIPSTER’?. MARK GREIF
Alpha Decay
Llegim al web de l’editorial: “Un estudio a tiempo real de una nueva tribu urbana que nace en 1999, justo cuando los primeros antiglobalización despertaron en Seattle y el ecologismo empezó a ser tomado en serio. El credo de los hipsters estriba en no tomarse nada demasiado en serio, excepto a sí mismos. Su filósofo de cabecera es Žižek, el pensador nihilista que proclama la no acción, y sus señas de identidad «la repetición, la vanagloria de la infancia, el primitivismo y las máscaras de animales”. Marke Greif ens apropta a través d’una investigació sociológica que ens descobreix un moviment que potser és mes rebel en aparenta del que realment és, pero que conté idees i actituds prou interessants. (a la venda el 2 de maig)

CHERNÓBIL. SANTIAGO CAMACHO
Debate
Els carrers de Pripyat, ciutat fantasma construida pels treballadors de la centra nuclear, són els protagonistes d’aquesta crònica que rememora el pitjor accident nuclear de la història, a l’espera de saber les conseqüències reals de Fukushima. El negoci de l’energia nuclear mou milions i interessos que la fan gairebé intocable, tot i que el desastre que va tenir lloc el 26 d’abril de 1986 hauria de servir per posar-la en evidència. El llibre analitza que és Chernóbil vint-i-cinc anys després,en un document més que interessant després de la tragèdia del Japó. Ara bé, quan s’invertirà realment en alternatives sostenibles i aptes per un desenvolupament sa, just i segur del planeta?

EL KOALA ASESINO. KENNETH COOK
Sajalín Editores
Amb el subtítol de Relatos humorísticos de la Australia profunda, l’editorial barcelonina publica la primera traducció al castellà de l’obra de l’autor de Wake in Fright. Amb il·lustracions de Güido Sender, el llibres està format per quinze contes a través de les quals ens endinsem en la tradició popular autraliana. A través de quinze històries tan increïbles com reals, coneixerem alguns dels incidents i anècdotes més curiosos i divertits del país dels cangurs… i dels koalas. Un porc molt furiós, un gos amant dels animals, l’home serp, el koala assassí, són alguns dels protagonistes que van desfilant per un llibre que com a mínim, ens farà desconnectar d’una de les millors maneres: rient.

HISTORIA DE LA FILOSOFÍA. FREDERICK COPLESTON
Ariel
Reedició de la imprescindible història de la filosofia de Copleston, aquest cop, en quatre volums per on l’autor nascut a Somerset, des de la Grècia Antiga fins l’existencialisme, recorre les diferents maneres a través de les que la humanitat ha plantejat la varietat de problemes vitals vers les qüestions fonamentals que ens rodegen, des de l’existència, la moral, i la veritat, per exemple. Segurament, estem davant de la millor introducció al pensament Occidental. El primer volum recull des de la Grècia Antiga fins el món cristià; el segon volum, des de l’escolàstica fins l’empirisme; el tercer, des de la filosofia Kantiana fins l’idealisme; i el quart, des de l’utilitarisme fins l’existencialisme.

CUBA. LA LUCHA POR LA LIBERTAD. HUGH THOMAS
Debate
Des de les primeres invasions britàniques del segle XVIII, passant per la revolució de Fidel Castro, arribant als nostres dies, aquest és un clàssic de la historiografia que es reedita després de quarant anys de la seva primera edició. Una obra imprescindible per conèixer tots els detalls de l’ïlla, i situar-se de forma definitiva en un país que és, com diu el títol del llibre, la història de la lluita per la llibertat. Britànics i nord-americans han estat els que han dominat una ïlla fins que Fidel Castro i el Che Guevara varen dir prou. La qüestió és que a través de 1288 pàgines un es podrà forma una opinió rigurosa i documentada, que és el més important, tenir una opinió amb una base informativa sòlida i contrastada, com és el cas.

REACCIONA. VVAA
Aguilar
Webs on trobem información que no apareix las grans mitjans, xarxes socials on qui no corre vola, activisme actiu, i un munt de llibres on s’alerta a la població. Després d’Indigneu-vos de Stephane Hessel, i amb pròleg d’aquest, es publica un llibre on trobem deu raons per les quals tots hem d’actuar davant la crisi econòmica, política i social i els seus culpables. José Luis Sampredro, Federico Mayor Zaragoza, Baltasar Garzón, Juan Torres López, Ángela Martínez i Castells, Rosa María Artal, Ignacio Escolar, Carlos Martínez, Javier López Facal, Javier Pérez de Albéniz i Lourdes Lucía donen les raons. Es comença per comprar al petit comerç, menjant aliments del país i ecològics, utilitzant el vehicle només en casos imprescindibles, manifestant-nos quan ens vulguin prendre el número, informant-nos,..

ANARQUISTAS. UN SIGLO DE MOVIMIENTO LIBERTARIO EN ESPAÑA. DOLORS MARIN
Ariel
Durant 520 pàgines, Dolors Marin, doctora en Història Contemporània, recorre la història de l’anarco-sindicalisme, un nom amb el que ens ve al cap la central sindical Confederació Nacional del Treball, la CNT, però que també recull una història de lluites, de pràctiques de vida en l’anarquia, el naturisme, el moviment cooperatiu, i en general, una alternativa de vida que sovint es defineix des de la ignorància, i no des dels conceptes amb els que realment es defineix l’anarquia el projecte d’associcionisme obrer i sociabilitat que hi conté. Una obra que s’endinsa en la història d’un moviment, amb errors històrics evidents, en el que es situa Noam Chomsky, per exemple, i al que se l’ataca, precisament, pel que defensa: la llibertat.