La Coz Cantante
TOM WAITS: LA COZ CANTANTE. BIOGRAFIA EN DOS ACTOS. BARNEY HOSKYNS
Global Rhthym

El mateix Tom Waits va avisar a amics i enemics demanant que no obrissin la boca sobre la seva vida, que hi havia un crític musical anglès de primer nivell preparant una biografia seva. Res va aturar a Hoskyns, qui ha aconseguit firmar la que és possiblement la millor biografia del músic de Pomona. Dividida en dues parts, la primera va des de la infantesa fins al disc que inventa el Tom Waits actual, Swordfishtrombones; la segona, fins Orphans, on l’artista resulta més pròxim.
Agradarà…
a tothom, perquè ara tothom és fan de Tom Waits.
No agradarà…
si ets dels que va pagar 125 euros només per dir que vas anar al seu concert i poder fer el fatxenda.
Enemigos Públicos
ENEMIGOS PÚBLICOS. HENRI LÉVY i HOUELLEBECQ
Anagrama
Dos dels considerats enfants terribles de la literatura francesa es troben en aquest recull de cartes del 2008 on parlen sobre la manera de llegir, pensar i reflexionar sobre literatura i filosofia. L’enfoc crític i punyent de tots dos des de punts de vista distants i compatibles crea una dicotomia tan atractiva com irònica. Henri Lévy, l’amic de la llibertat individual i enemic del socialisme; Houellebecq, el misàntrop i tot terreny de la supervivència, carta a carta, en una mena d’assaig ideal per intel·lectuals acomodats i aliens als problemes reals del món.
Agradarà… si vas de parisí i cara de Bogart, amb les ulleres de veure al front i mocadoret al coll.
No agradarà…
si el títol del llibre et sembla pur marketing.
La 2ª Guerra Mundial
LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL. CARLOS A. CARANCI
J de J Editores
Recull de les millors fotografies que es van realitzar durant la 2º G.M, amb estudis sobre el tema, com el de l’historiador Carlo A. Caranci, autor de llibres com Hitler ataca la URSS, La 2º G.M: 50 aniversario i La matanza de Katyn, per citar alguns. L’editor Javier de Juan va revisar arxius, documents i fotografies amb la finalitat de crear una seqüència gràfica dividida en 15 capítols que ens aproximen a la guerra més sanguinària a través d’ imatges espectaculars i d’articles explicatius de grans experts.
Agradarà…als apassionats per la guerra més cruel i en general a qui tingui interès per la història i el fotoperiodisme.
No agradarà…a gairebé ningú.
Elevación, elegancia y entusiasmo
ELEVACIÓN, ELEGANCIA Y ENTUSIAMO. FRANCISCO CASAVELLA
Galaxia Guttenberg
Recull d’articles, assajos, crítiques i escrits de l’escriptor barceloní, autor entre d’altres de El dia del Watusi (reeditat amb correccions) i premi Nadal 2008 amb Lo que sé de los Vampiros. Mort precipidament l’any passat, Casavella era un escriptor que “busca una via de coneixement a través de la ficció per reflexar després aquesta búsqueda amb un llenguatge que es pretén elàstic, dur i preciós”.
Agradarà…als seus lectors i a qui vulgui descobrir un autor de casa magnífic.
No agradarà…a qui no estigui acostumat a llegir ni articles ni assajos, ni a presoners de les influències anglosaxones.
Ladrones de bicicletas
LADRONES DE BICICLETAS. LUIGI BARTOLLINI
Sajalín Editores
Vittorio de Sica es va inspirar en aquest llibre per fer la seva imprescidible Ladrón de bicicletas, pel·lícula clau del neorrealisme italià i de la història del cine. La novel·la, narrada amb la mateixa perícia i autenticitat de De Sica, posa tot l’èmfasi en la desesperació d’una família que no troba el camí per tirar endavant en un món tan competitiu, individualista i exigent. Novel·la i pel·li, al mateix nivell.
Agradarà…a qui vulgui recordar la gran pel·li de De Sica en format llibre.
No agradarà…a qui busqui una lectura lleugereta i simpàtica.
El Poder del Perro
EL PODER DEL PERRO. DON WINSLOW
Mondadori
A ritme de thriller sanguinari, Don Winslow despulla el salvatge i corrupte món de la droga. Narrat des del punt de vista d’un agent de la DEA, Art Keller, qui busca venjança després de trobar el cadàver del seu company de fatigues destrossat, el llibre és un tour de force per NY, San Diego, Mèxic, Colòmbia, on una sère de personatge extrems van desfilant i participant d’una trama tan brutal com real.
Agradarà…a seguidors de Connolly, Bunker, Tarantino i Rankin.
No agradarà…a gent massa delicada i escrupolosa.
Historia de España en el S.XX
HISTORIA DE ESPAÑA EN EL S.XX. JULIÁN CASANOVA Y CARLOS GIL ANDRÉS
Universidad de Valencia
Catedràtic i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Saragossa, respectivament, aquests dos historiadors ofereixen aquesta amena i accesible història d’Espanya recomanable per tots els públics. Relat, anàlisi i detall dels aconteixements d’un país al que li costa progressar. Una bona oportunitat per conèixer la història d’un país que sembla condemnada a repetir-se, potser per no aprendre del passat, o potser perquè interessa.
Agradarà…a qui vulgui apropar-se de la història del país
No agradarà…a qui es cregui les ridícules opinions de Pío Moa, Libertad Digital, etc…
Réquiem por un sueño
RÉQUIEM POR UN SUEÑO. HUBERT SELBY JR.
Sajalín Editores
Títol perfectament reconeixible per l’extraordinària adpatació de Darren Aronofsky. En un modest pis de Coney Island hi viuen una vídua, Sara Goldfarb, una ionqui de la televisió, i el seu fill, un ionqui de la droga. Les seves vides es troben al límit; sense voluntat, motivacions ni esperança, el món els va devorant dia a dia.
Agradarà…a qui busqui ua novel·la que exposi algunes de les lacres de la societat contemporània.
No agradarà…a qui visqui per les drogues dures, ja siguin derivades de la tecnologia o de la química.
El lado oscuro de la democracia
EL LADO OSCURO DE LA DEMOCRACIA. MICHAEL MANN
Universidad de Valencia
El sociòleg, desprès de la novel·la Fascismos, ens endinsa al costat fosc de les democràcies i ens documenta sobre les neteges ètniques perpetrades per la humanitat des dels temps del colonialisme fins ara, passant pels imperdonables genocidis del S.XX a mans de Hitler, Stalin i Pol Pot, així com els episodis menys violents, com els de la primera Europa Moderna, la Índia Contemporània i Indonèsia.
Agradarà…a àvids lectors de vastes diseccions històriques.
No agradarà…a qui no vulgui conèixer detalls sobre la maldat de l’ésser humà.
Do It
DO IT: ESCENARIOS DE UNA REVOLUCIÓN. JERRY RUBIN
Blackies Books
39 anys de la seva publicació, es tradueix el relat en primera persona de Jerry Rubin, qui juntament amb Abbie Hoffman, després d’entrevistar-se amb el Che Guevara en un viatge il·legal a Cuba, fundà al 1967 el Partit Internacional de la Juventut, més conegut com els yippies, i liderà l’anomenada ‘Gran Revolució Amerikana’, en aliança amb les Panteres Negres. El combatiu final de dècada dels 60’s, en un manual de guerrilla urbana i contracultural que expressa una voluntat de canvi que incomoda tant a dretes com esquerres.
Agradarà… a qui tingui un jeep com el del Che a la cantonada a punt per una altra gran revolució.
No agradarà…a qui no rigui o a qui no s’emprenyi quan sent parlar el poder.